Lenen met een studieschuld
Bij het afsluiten van een lening wordt er door de geldverstrekker een berekening gemaakt of de lening op een verantwoorde manier verstrekt kan worden. Deze berekening wordt gemaakt aan de hand van de inkomsten en uitgaven die de consument heeft. Bij de inkomsten wordt het inkomen bij een werkgever of uit zelfstandig ondernemerschap meegerekend en onder de uitgaven vallen de woonlasten en eventuele lasten van andere lopende verplichtingen. Onder andere lopende verplichtingen valt ook de studieschuld. De geldverstrekker moet 0,75% van de oorspronkelijke studieschuld berekenen als vaste last voor de terugbetaling van de studieschuld, hierdoor wordt het maximaal te lenen bedrag voor een persoonlijke lening of doorlopend krediet verminderd. Het is dus goed mogelijk om te lenen met een studieschuld, hier wordt gewoon keurig netjes rekening mee gehouden.
Hypotheek afsluiten met een studieschuld
U bent van plan om een huis te kopen, maar hebt u nog een studieschuld die u heeft opgebouwd toen u nog studeerde? Dit heeft consequenties voor de berekening van uw maximale hypotheek, er wordt namelijk 0,75% van de studieschuld gerekend als maandelijkse verplichting voor deze studieschuld. Het gevolg is dat uw maximale hypotheek lager uitvalt. Uw studieschuld hoeft echter geen belemmering te zijn als u een hypotheek wilt afsluiten die lager is dan de maximale hypotheek die u kunt krijgen bij een hypotheekverstrekker. Om een nauwkeurige berekening te maken voor een nieuwe hypotheek kunt u terecht op onze partner website Hypotheekrente.com. Hier kunt u de hypotheekrente van alle hypotheekverstrekkers vergelijken en vrijblijvend een afspraak maken met een hypotheekadviseur. Deze hypotheekadviseur kan voor u berekenen welke financiële impact uw studieschuld heeft op de hypotheek die u wilt afsluiten.
Studieschuld en het BKR
Een studieschuld loopt bij de DUO, zij keren bij het studeren maandelijks de studiefinanciering uit. Aan het eind van de studie heeft u een bepaalde studieschuld opgebouwd die over een periode terugbetaald moet worden. Deze terugbetaling is afhankelijk van de inkomsten die u gaat ontvangen ná uw studententijd. Geldverstrekkers zijn verplicht om leningen die zij verstrekken aan consumenten aan te melden bij Bureau Krediet Registratie. Een studiefinanciering is hierop een uitzondering, deze wordt niet aangemeld bij het BKR. De reden dat deze lening niet is aangemeld bij het BKR is omdat het BKR de studiefinanciering niet ziet als een lening die gebruikt is voor consumptieve doeleinden maar voor een studie.
Bij het aanvragen van een lening of hypotheek zult u zelf moeten aangeven dat u nog een lopende verplichting heeft aan DUO, dan kan de geldverstrekker rekening houden met deze maandelijkse verplichting.