Frisia Financieringen
9.1
1066 mensen geven ons een 9.1
  • Zakelijk leasen

Wat houdt zakelijk leasen van een elektrische auto in?

Zakelijk leasen van een elektrische auto betekent dat je als ondernemer voor een vast maandbedrag een elektrische auto kunt rijden zonder de kosten en zorgen van eigendom. Jij blijft flexibel en je hoeft niet te investeren in de aankoop van de auto. De leasemaatschappij regelt het onderhoud, verzekeringen en heeft de afschrijving. Zo rijd je zorgeloos in een moderne, milieuvriendelijke auto en profiteer je van de voordelen van een elektrische auto tegen een vaste maandtermijn.

Operational lease versus financial lease voor elektrische auto’s

Bij het leasen van een elektrische auto heb je de keuze tussen operational lease en financial lease, elk met eigen voordelen. Bij operational lease rijd je een elektrische auto zonder dat je eigenaar wordt van de auto. De leasemaatschappij blijft eigenaar en zorgt voor onderhoud, verzekering en heeft de waarde afschrijving. Jij betaalt een vast maandbedrag en kunt dus zorgeloos rijden. Na de leaseperiode lever je de auto in of verleng je het contract.

Kies je voor financial lease dan wordt je uiteindelijk eigenaar van de auto. Je  betaalt maandelijks aflossing en rente, en aan het einde van de leaseperiode is de auto jouw eigendom. Het onderhoud en de wegenbelasting zijn geen onderdeel van de maandtermijn, die moet je zelf betalen. Je leent geld met de auto als onderpand.

Operational lease elektrische auto

Met een operational lease voor een elektrische auto rijd je voor een vaste periode, zonder dat je eigenaar wordt van het voertuig. Je betaalt één vast maandbedrag waar alles in zit. Zo geniet je van de voordelen van een gloednieuwe elektrische auto zonder onverwachte kosten of zorgen over de restwaarde bij verkoop. Aan het einde van de leaseperiode lever je de auto eenvoudig weer in.

Voordelen van operational lease elektrische auto

  • Voorspelbare maandelijkse kosten: Je weet precies wat je maandelijks betaalt, zonder verrassingen.
  • All-in pakket: Onderhoud, verzekering en afschrijving zijn inbegrepen, wat je veel tijd en moeite bespaart.
  • Geen grote investering vooraf: Dit maakt het aantrekkelijk voor ondernemers die hun werkkapitaal willen behouden.

Nadelen van Operational Lease

  • Geen eigendom: Je onderneming wordt geen eigenaar van de auto, dus er wordt geen bezit opgebouwd.
  • Kilometerlimiet: Het contract bevat vaak een jaarlijks kilometerlimiet. Overschrijd je dit, dan kunnen er extra kosten in rekening worden gebracht.
  • Contractvoorwaarden: Vroegtijdige beëindiging van het contract kan extra kosten met zich meebrengen.

Financial Lease van een Elektrische Auto

Bij financial lease van een elektrische auto word je uiteindelijk de eigenaar van het voertuig. Je betaalt de auto af in maandelijkse termijnen, en aan het einde van de leaseperiode is de auto volledig jouw eigendom. De maandelijkse aflossing is gebaseerd op het geleende bedrag, de looptijd en de rente. In tegenstelling tot operational lease ben je zelf verantwoordelijk voor kosten zoals onderhoud, verzekering en afschrijving. Financial lease is daarom ideaal als je de auto langer wil rijden of de auto op de balans wil opnemen.

Voordelen van Financial Lease voor Elektrische Auto’s

  • Eigendom opbouwen: Aan het einde van het contract ben je eigenaar van de auto, wat je helpt om vermogen op te bouwen.
  • Geen kilometerlimiet: Financial lease geeft extra flexibiliteit, zonder beperkingen in het aantal kilometers.
  • Fiscale voordelen: De auto komt op de balans van je bedrijf, wat fiscaal interessant kan zijn.

Nadelen van Financial Lease

  • Verantwoordelijkheid voor kosten: Je bent zelf verantwoordelijk voor alle kosten, zoals onderhoud en verzekering.
  • Hogere maandlasten: Omdat je de auto financiert en uiteindelijk eigenaar wordt, zijn de maandlasten doorgaans hoger dan bij operational lease, je financiert namelijk ook de restwaarde in tegenstelling tot bij operational lease.
  • Waardeverminderingsrisico: Als eigenaar draag je het risico van waardevermindering van de auto.

Waar moet je op letten bij het zakelijk leasen van een elektrische auto

Bij het zakelijk leasen van een elektrische auto kunnen ondernemers soms voor onverwachte situaties komen te staan. Hier zijn enkele aandachtspunten om rekening mee te houden:

  1. Schat het aantal kilometers realistisch in
    Het onderschatten van je jaarlijkse kilometers kan leiden tot onverwachte kosten, omdat een overschrijding meestal extra kosten met zich meebrengt. Zorg daarom dat je een realistische schatting maakt van je zakelijke rijgedrag, zodat je geen onverwachte bijbetalingen hebt.
  2. Let op de kleine lettertjes in het contract
    Voorwaarden rondom onderhoud, vervangend vervoer en andere details worden vaak over het hoofd gezien. Lees het leasecontract zorgvuldig door om precies te weten wat is inbegrepen. Dit helpt om verrassingen te voorkomen en zorgt dat je weet wat je kunt verwachten.
  3. Houd rekening met de looptijd van het leasecontract
    Kies een auto en leasecontract die passen bij de lange termijn. Een te korte contractduur kan betekenen dat je de auto mogelijk eerder moet inleveren, terwijl een te lange looptijd kan zorgen dat de auto op termijn niet meer aan je zakelijke behoeften voldoet. Probeer vooruit te denken.

Door rekening te houden met deze punten, kun je een leasecontract kiezen dat aansluit op je zakelijke doelen en voorkomt dat je voor onverwachte kosten komt te staan.​

Een elektrische auto zakelijk leasen met hulp van Frisia

Wil je een elektrische auto zakelijk leasen, dan biedt Frisia een ideale oplossing. Met zakelijke lease via Frisia kun je voor een vast maandbedrag een elektrische auto rijden zonder vast te zitten aan de kosten van eigendom of onderhoud. Kies je voor operational lease dan zijn alle kosten, zoals verzekering, onderhoud en afschrijving, inbegrepen. Wil je liever eigenaar worden van de auto? Geen probleem, ook voor financial lease kun je bij Frisia terecht.

Het grote voordeel van zakelijke lease bij Frisia is dat je cashflow gezond blijft, doordat je geen grote investering vooraf hoeft te doen. Je profiteert van een helder leasecontract, waarbij de looptijd en maandlasten van tevoren vastliggen. Zo rijd je zorgeloos in een nieuwe auto. Wij helpen je graag bij het vinden van een leasecontract die past bij jouw situatie.

Deze klanten gingen je voor:

Wat klanten van ons vinden.

  • 10 "Richard - Echt super ervaring met allemaal hulpvaardige medewerkers"
  • 10 "H. Zer - Uitstekend"
  • 8 "Ronald - Lening snel geregeld"
Bekijk onze beoordelingen
Lease of persoonlijke lening? Wij bekijken het voor je
John Heijen - Directeur & Financieel expert lenen

Vragen over geld lenen? Neem contact op met onze experts

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door John Heijen. John is een van de vennoten en financieel expert bij Frisia Financieringen.

Heb je vragen?

088 – 777 2333

Of gebruik hier het contactformulier

Wij staan klaar om al je vragen te beantwoorden

Veelgestelde vragen

Hoe bepaal ik welke leasevorm het beste is voor mijn bedrijf?

Er zijn een paar punten die je kunt afwegen om te bepalen of operationele lease of financial lease geschikt is. De belangrijkste is de eigendomsvoorkeur. Bij financial lease wordt je op termijn eigenaar en bij operationele lease is dat niet het geval. De korte versie van de verschillen is dat je bij operationele lease wordt ontzorgd, je betaalt 1 maandtermijn waar ook kosten voor onderhoud en verzekering mee betaald worden. Bij financial lease is dat niet het geval. Meer weten over de verschillen? Neem gerust contact met ons op.

Wat is het verschil tussen operational en financial lease?

Het verschil tussen operationele en financiële lease is:

Operationele Lease: Hierbij blijft de leasemaatschappij eigenaar van de auto. In de leaseprijs zijn meestal onderhoud, verzekering en afschrijving inbegrepen. Aan het einde van de leaseperiode lever je de auto in. Dit is vergelijkbaar met huren en geeft geen eigendom of restwaarde risico.

Financiële Lease: Hierbij financier je de auto en word je aan het einde van de looptijd eigenaar. De auto staat op de balans van het bedrijf, en alleen de financiering wordt betaald in termijnen. Aan het einde betaal je eventueel een slottermijn om volledig eigenaar te worden. Dit is aantrekkelijk als je de auto wilt houden na de leaseperiode.

Hoeveel kilometers mag ik per jaar rijden met een leaseauto?

Dit hangt af van je leasecontract. Er is meestal een maximum aantal kilometers vastgesteld, en overschrijding hiervan kan extra kosten met zich meebrengen.

Wat gebeurt er aan het einde van de leaseperiode?

Bij een operationele lease kun je vaak het contract verlengen of lever je de auto weer in bij de leasemaatschappij, bij financiële lease ben je eigenaar van de auto zodra alle leasetermijnen betaald zijn.

Offerte aanvragen